Biografie

Mitchell Damen is geboren in Terheijden in 1992. Hij is begonnen met drummen vanaf zijn zevende jaar. Gedurende zijn schooltijd is hij zeer actief geweest in de plaatselijke muziek scène en speelde hij onder andere bij Harmonie Terheijden en bigband Djazzkefet. Na de middelbare school is hij aangenomen op het Conservatorium van Tilburg (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) waar hij les kreeg van Hans van Oosterhout en Frans van Grinsven. Na twee jaar in Tilburg te hebben gestudeerd is hij overgestapt naar het Conservatorium van Rotterdam (Codarts) waar hij les kreeg van Hans van Oosterhout, Joost Patôcka en Mark Schilders.

Tijdens zijn studie is hij een actieve speler geworden in de Nederlandse jazz scène en in zijn derde jaar is Mitchell ook mede-organisator geworden van jazz sessies in ‘Stadsbrasserie Rotterdam’. Zo opende hij hier de sessies met o.a. Peter Beets, Benjamin Herman, Rembrandt Frerichs, Ben van den Dungen, Joe Cohn (NYC), Rob van Bavel, Maarten Hoogenhuis, Grant Steward (NYC), Martijn van Iterson, Rolf Delfos, Sjoerd Dijkhuizen, Angelo Verploegen, Jasper Blom, Phillip Harper (NYC), Vincent Koning, Bart van Lier, Marius Beets, Ilja Reijngoud, Rik van den Bergh, Efraim Trujillo, David Rockefeller, Teus Nobel, Marco Kegel, John Marshal (DE), Bob Wijnen, Ben van Gelder, Frits Landesbergen, Paul van der Feen, Ruud Breuls en vele anderen.

Als afstudeerproject is Mitchell samen met bassist Tomek van Leeuwen een kwintet begonnen: The King Swings, inmiddels één van zijn vaste bands. Naast The King Swings speelt Mitchell in vele andere vaste maar ook losse projecten.

Al voor zijn studieperiode is Mitchell begonnen met het geven van drumlessen. Hierin heeft hij zich de laatste jaren ontwikkeld tot een zeer ervaren en breed georiënteerde docent. Momenteel geeft hij drumles in zijn eigen drumschool in Terheijden (NB). Daarnaast geeft hij lessen en workshops bij Lucifers Slagwerk.